103 

po polsku


¦ci±ga z chemii z aminokwasów i bia³ek.



 
 
 
Aminokwasy s± to pochodne wêglowodorów zawier-
aj±ce w swoich cz±steczkach dwa rodzaje grup f. : karboksylowe -COOH i aminowe -NH2.Wzór ogólny : (alfa i beta) R-CHNH2-(CH2)n-COOH . Grupy te decyduj± o charakterystycznych w³a¶. aminokwasów
Najprostszy aminokwas to "Gly" - Glicyna :
H2N-CH2-COOH
"Ala" - Alanina : CH3-CHNH2-COOH
"Val" - Walina : CH3-CHCH3-CHNH2-COOH
"Leu" -Leucyna: CH3-CHCH3-CH2-CHNH2-COOH
"Ile"-Izoleucyna CH3-CH2-CHCH3-CHNH2-COOH
"Phe" - FenyloAla: Benzen-CH2-CHNH2-COOH
"Ser" - Seryna : HO-CH2-CHNH2-COOH
"Glu" kw.Glutani HOOC-CH2-CH2-CHNH2-COOH
zasada "Lys" - Lizyna : H2N-(CH2)4-CHNH2-COOH
W³a¶ciwo¶ci fizyczne aminokwasów : - barwa bia³a
- subst. krystaliczna ; - wysoka temperatura wrzenia
- jonowy charakter ; - dobrze rozpusz. siê w wodzie.
W³a¶ciwo¶ci chemiczne aminokwasów : - Reaguj± z kwasami i zasad. wykazuj±c charakter amfoteryczny.
- JONY OBOJNACZE s± kationami i anionami, a ich "+" i "-" ³adunki wzajemnie siê równowa¿±.
- Zdolne s± do ³±czenia siê cz±st. za pomoc± gr.funk.
S± to reakcje Kondensacji, w wyniku których powstaj± tzw. PEPTYDY.
- Niektóre aminokwasy otrzymuje siê na skalê przemys³ow±, nale¿± do nich przede wszystkim :
KWAS GLUTAMINOWY, LIZYNA i metionina.
OTRZYMYWANIE : - Aminokwasy otrzymuje siê z fluorowcokwasów w reakcji z amoniakiem.:
R-CHCL-COOH + 3NH3 ----- NH4CL + R-CHNH2-COONH4 (sól aminowa) ----- R-CHNH2-COOH
BIA£KA - Podobnie jak skrobia i celuloza, nale¿± do naturalnych zwi±zków wielkocz±steczkowych. Bia³ka sk³adaj± siê z : C - 50 - 54 % , O - 21,8 - 23,5 % H - 6,5 - 7,3 % , N - 15 - 17,6 % , S - 0,3 - 2,2 %
WZÓR OGÓLNY : H2N - R\C/COOH - H
BIA£KA dzieli siê na : PROSTE, sk³adaj±ce siê tylko z aminokwasów, i Bia³ka Z£O¯ONE, których ³añcuch polipeptydowy jest zwi±zany ze sk³adnikiem niebia³kowym, np. cukrem, t³uszczem, r.fosforanow±
W£A¦CIWO¦CI FIZYCZNE BIA£EK : - nie maj± charakterystycznej temp. topnienia i temp. rozk³adu. Niektóre z nich np. b. W³osów, paznokci s± w H2O nierozpuszczalne, inne siê w niej rozp. Takim wodnym roztw. jest bia³ko jaja kurzego.
DENATURACJA BIA£KA - polega ona na nieodwracalnym zniszczeniu wy¿szych struktur bia³kowych. Jedynie struktura pierwszo i drugo rzêdowa nie ulegaj± destrukcji.
REAKCJA BIURETOWA - Jest charakterystyczna dla zwi±zków zawieraj±cych wi±zanie peptydowe. Powstaje w niej osadu o czerwonofioletowym kolor.
REAKCJA KSANTOPROTEINOWA - S³u¿y do wykrywania bia³ek. Polega ona na nitrowaniu pier¶æ. Aromat. Wyst. W ³añcuchach bocznych niektórych aminokwasów. Pojawia siê w niej ¿ó³te zabarwienie.
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • pajaa1981.pev.pl