1775 

po polsku



PIECZEN HUZARSKA 2 - Mieso: Wolowina : Wirtualna Kuchnia Polska














Pieczeñ huzarska 2
100 dag wo³owiny bez ko¶ci,
4 dag t³uszczu,
15 dag w³oszczyzny (7 dag marchwi, 3 dag pietruszki, 2 dag pora 3 dag selera),
1 dag m±ki,
sól

Nalewa:
1 szklanka wody
8 dag cebuli,
1/2 szklanki octu,
li¶æ laurowy,
ziele angielskie

Farsz:
10 dag cebuli,
2 dag bu³ki tartej,
2 dag mas³a,
sól, pieprz

Z miêsa zdj±æ b³ony, usun±æ ¶ciêgna. W³o¿yæ do zalewy na 2-4 dni. Wyj±æ z zalewy, os±czyæ, oprószyæ sol± i szybko zrumieniæ na po³owie t³uszczu z obu stron. Nastêpnie prze³o¿yæ do rondla, dodaæ resztê t³uszczu, niewielka ilo¶æ wody, cebulê z zalewy oraz pokrojona w s³omkê w³oszczyznê. Dusiæ powoli pod przykryciem, czêsto obracaj±c miêso. Sporz±dziæ farsz: cebulê pokroiæ w drobn± kostkê, podsma¿yæ na t³uszczu, gdy przestygnie, zmieszaæ j± z tart± bu³k± i mas³em. Uduszona pieczeñ wyj±æ, porcjowaæ w cienkie podwójne p³aty, nie przecinaj±c do koñca. Miedzy dwa p³aty miêsa na³o¿yæ farsz. Miêso u³o¿yæ w brytfannie, podpiec, podprawiæ sporz±dzon± z m±ki i t³uszczu zasma¿k±.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>

MM
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • pajaa1981.pev.pl