179 (2).HTM 

po polsku



GRZANKI W STYLU ARABSKIM - Sniadania : Wirtualna Kuchnia Polska














Grzanki w stylu arabskim
Dowolne miêso gotowane lub pieczone oraz jak±kolwiek kie³basê drobno posiekaæ, wymieszaæ z pieprzem i papryk± (ostr±) oraz pachn±cym zio³em (bazylia, estragon, tymianek, oregano, majeranek) - skrapiaj±c oliw± lub miêsnym sosem, albo roso³em. Kromki bu³ki natrzeæ czosnkiem i posmarowaæ z obu stron oliw±. Oliw± posmarowaæ równie¿ naczynie do zapiekania i nagrzaæ piekarnik. Osobno poddusiæ z sol± i przyprawami w oliwie - kawa³ki pomidorów bez skórki. Surowy ogórek posiekaæ i przesypaæ sol± czosnkow±; trzymaæ na sicie, aby ¶cieka³ sok. Przygotowaæ cebulê na chrupi±ce wiórki: ka¿d± podzieliæ na 4-8 czê¶ci, które ponownie pokroiæ na jak najcieñsze piórka. Niewielkimi partiami sma¿yæ na b. gor±cej oliwie (w³a¶ciwie gotowaæ w t³uszczu), a¿ cebula bêdzie ciemnobr±zowa i chrupi±ca. Os±czyæ na sicie i na bibule. Grzanki ob³o¿yæ miêsem i pomidorami; zapiec. Po wyjêciu posypaæ wiórkami cebuli i przykryæ posiekanym ogórkiem. Mo¿na grzanki posypaæ przed pieczeniem startym serem. Podawaæ z zielon± sa³at±. Sk³adniki nale¿y porzygotowaæ poprzedniego dnia.

MM
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • pajaa1981.pev.pl