322 

po polsku


Kompot:
40 dag soczystych, dojrza³ych gruszek
6 dag cukru
1 szklanka wody
2 ³y¿eczki miazgi surówkowej

Sos:
1 ¿ó³tko
1 jajo
1 dag m±ki ziemniaczanej
4 dag cukru
1/2 szklanki wrz±cego mleka
1/4 laski sproszkowanej wanilii

Gruszki obraæ, przepo³owiæ, wydr±¿yæ ³uskwinê. Zagotowaæ syrop z cukru i wody i partiami ugotowaæ gruszki do miêkko¶ci, prze³o¿yæ je do szklanej kompotierki, syrop wygotowaæ. Zagotowaæ mleko. Utrzeæ jaja, cukier i m±kê, dodaæ waniliê. Do utartych jaj wlewaæ ostro¿nie wrz±ce mleko, nastêpnie wrz±cy syrop i ucieraæ na parze do gêsto¶ci ¶mietany. Sos mieszaj±c ostudziæ i zimnym sosem zalaæ gruszki, przybieraæ konfiturami z truskawek lub poziomek.
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • pajaa1981.pev.pl