po polsku
Ciasto z gruszkami
CIASTO :
1 szklanka m±ki pszennej,
4 jajka,
15 dag miodu,
2 ³y¿ki kakao,
1 ³y¿eczka proszku do pieczenia,
1/4 ³y¿eczki cynamonu,
sól,
1 ³y¿ka mas³a,
1 ³y¿ka bu³ki tartej do przygotowania formy.
GRUSZKI :
6 gruszek (80 dag) lub 12 pó³ówek gruszek z syropu,
1 ³y¿ka soku z cytryny,
1 ³y¿ka miodu.
KREM :
1 1/2 szklanki mleka,
2 ³y¿ki kakao,
2 ³y¿ki miodu,
2 p³askie ³y¿ki m±ki pszennej,
2 ³y¿ki wódki,
1 ³y¿eczka olejku rumowego.
PRZYBRANIE :
2 szklanki bitej ¶mietany,
3 ³y¿ki p³atków migda³owych lub posiekanych orzechów w³oskich.
CIASTO :
Oddzieliæ ¿ó³tka od bia³ek. ¯ó³tka, 4 ³y¿ki wody i miodu utrzeæ na g³adk± masê. M±kê, proszek do pieczenia, kakao i cynamon przesiaæ, wsypaæ do masy i wymieszaæ. Z bia³ek i szczypty soli ubiæ pianê, dodaæ do ciasta i lekko wymieszaæ. Formê do pieczenia wysmarowaæ mas³em i wysypaæ bu³k± tart±. Ciasto wlaæ do formy i wyg³adziæ zwil¿on± ³y¿k±. Piec 30-40 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st.C. Po upieczeniu wyj±æ z formy.
GRUSZKI :
¦wierze owoce obraæ, dok³adnie oczy¶ciæ z gniazd nasiennych (gruszki z syropu os±czyæ) i pokroiæ w plasterki Do garnuszka wlaæ 1 szklankê wody, dodaæ sok z cytryny, miód i gruszki. Ugotowaæ gruszki do miêkko¶ci (5-7 min), a nastêpnie ostudziæ i os±czyæ.
KREM :
Odlaæ 2 ³y¿ki mleka i wymieszaæ z m±k±.Pozosta³e mleko podgrzewaæ z miodem. Kakao rozpu¶ciæ w 2 ³y¿kach ciep³ego mleka i wlaæ do gotuj±cego siê mleka z miodem. Nastêpnie dodaæ m±kê rozprowadzon± zimnym mlekiem i ponownie zagotowaæ, stale mieszaj±c. Otrzyman± masê przestudziæ, wlaæ olejek zapachowy, wódkê i wymieszaæ. Ciasto posmarowaæ ciep³ym kremem, u³o¿yæ na nim gruszki i odstawiæ do ostygniêcia. Przed podaniem pokryæ wierzch ciasta bit± ¶mietan± i posypaæ p³atkami migda³owymi.
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plpajaa1981.pev.pl