po polsku
KISIEL Z JABLEK GOTOWANYCH - Deser : Wirtualna Kuchnia Polska
Kisiel z jab³ek gotowanych
1/2 kg jab³ek,
6-8 dag cukru,
3 dag m±ki ziemniaczanej,
3/4 l wody
Jab³ka umyæ, pokroiæ (nie obieraæ), zalaæ wod± zagotowan± z cukrem, rozgotowaæ w rondlu pod przykryciem. Rozgotowane jab³ka przetrzeæ, dodaæ do nich cukier. M±kê ziemniaczan± rozprowadziæ ma³± ilo¶ci± przegotowanej zimnej wody, zawiesinê po³±czyæ z przecierem z jab³ek i dok³adnie mieszaj±c zagotowaæ. Gor±cy kisiel wlaæ do salaterek, ostudziæ.
From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
MM
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plpajaa1981.pev.pl