201 

po polsku


1/4 litra miodu
50 dag m±ki
go¼dziki (4 szt.)
5 bia³ek (piana)
cynamon (1/2 ³y¿eczki)
1 dag sody oczyszczonej
20 dag cukru
ga³ka muszkato³owa
3 ³y¿ki przegotowanej, zimnej wody
3 ³y¿ki wody
20 dag bakalii (rodzynki, orzechy, skórka pomarañczowa itp.)
4 dag t³uszczu
5 ¿ó³tek
t³uszcz do smarowania blachy

Miód z przyprawami ostro¿nie zrumieniæ mieszaj±c, aby nie wykipia³, dodaæ 3 ³y¿ki wody gotowanej, przestudziæ. Op³ukaæ rodzynki, pokrajaæ orzechy i skórkê pomarañczow±. Przygotowaæ pod³u¿ne, w±skie blachy. Rozetrzeæ t³uszcz z ¿ó³tkami, dodaæ miód i cukier, utrzeæ. Ubiæ pianê. Pianê wy³o¿yæ na ¿ó³tka z cukrem, dodaæ m±kê, wymieszaæ i wyrabiaæ rêk± przez 20 minut. Rozpu¶ciæ sodê w wodzie zimnej, przegotowanej, dodaê do ciasta sod¼ i bakalie, wymieszaê starannie r¼k±, ciasto wy³o¿yê do formy, piec ¼ do 1 godziny w niezbyt wygrzanym piekarniku (160 oC). ciasto nak³uæ g³êboko zaostrzonym drewienkiem, a gdy wychodzi suche, wyj±æ i trochê przestudziæ w formie. Piernik odkrajaæ no¿em od formy, wy³o¿yæ ostro¿nie i ostudziæ opieraj±c o brzeg stolnicy. Piernik mo¿na lukrowaæ lukrem czekoladowym.
 
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • pajaa1981.pev.pl