po polsku
2 cytryny lub 1 1/2 cytryny i
1 pomarañcza
4 ¿ó³tka
12 dkg cukru
5 bia³ek (piana)
1 dkg ¿elatyny
skórka cytrynowa
3 ³y¿ki wody gor±cej (i pomarañczowa)
Wycisn±æ sok z cytryny i pomarañczy, zetrzeæ trochê skórki, namoczyæ i rozpu¶ciæ ¿elatynê w gor±cej wodzie. Z bia³ek ubiæ pianê. Utrzeæ ¿ó³tka z cukrem, dodaæ sok i skórkê z cytryn, rozpuszczon± ¿elatynê i mieszaæ ca³± masê a¿ nabierze gêsto¶ci kwa¶nej ¶mietany. Gdy masa ¿ó³tkowa zgêstnieje, szybko wymieszaæ z pian±. Krem wy³o¿yæ zaraz do kielichów lub kompotierek, ostudziæ, przybraæ skórk± pomarañczow± i pó³kr±¿kami cytryny.
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plpajaa1981.pev.pl