po polsku
Kuchnia wêgierska
30 g t³uszczu
1 drobno posiekany Ii¶æ z natki selera
2 ³y¿ki m±ki
1 ³y¿ka pokrajanej cebuli
1 fili¿anka kwa¶nej ¶mietany
rosó³
Seler obraæ, umyæ i pokroiæ w drobn± kostkê. Do zrumienionej na t³uszczu cebuli dodaæ kostki selera i pokrojony li¶æ selera, zalaæ niewielk± ilo¶ci± roso³u i dusiæ do miêkko¶ci pod przykryciem. Gdy wywar siê wygotuje, oprószyæ m±k± i pieprzem, dodaæ roso³u i tak d³ugo gotowaæ, a¿ sos bêdzie zawiesisty. Dodaæ kwa¶n± ¶mietanê i stale mieszaj±c jeszcze raz zagotowaæ.
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plpajaa1981.pev.pl