67 

po polsku


Ciasto:
30 dag cukru
8 ¿ó³tek
10 dag m±ki ziemniaczanej
5 bia³ek
skórka otarta z jednej cytryny
Beza:
3 bia³ka
10 dag cukru pudru
Krem:
4 jajka
25 dag mas³a
25 dag cukru pudru
Do przybrania:
ma³e beziki
marcepan
kandyzowane owoce

Cukier i ¿ó³tka ukrêciæ na puszyst± masê, dodaæ skórkê z cytryny, m±kê ziemniaczan± i ubite na sztywn± pianê bia³ka. Ostro¿nie wymieszaæ i przelaæ do dwu tortownic jednakowej wielko¶ci, wy³o¿onych nat³uszczon± foli± aluminiow± lub papierem pergaminowym. Warstwa ciasta powinna byæ do¶æ cienka ok.1 cm. Piec w temperaturze 150 oC przez ok. 40 min. Przygotowanie bezy: bia³ka ubiæ na sztywn± pianê, pod koniec dodaæ cukier puder i prze³o¿yæ do przygotowanej jak wy¿ej opisano tortownicy. Wypiekaæ w temperaturze 100 -150 oC przez ok. 45 min. Przygotowanie kremu: Jajka wbiæ do glinianego garnczka, wsypaæ cukier puder i ubijaæ trzepaczk± na parze, a¿ utworzy siê masa o konsystencji puszystego ¶niegu. Wówczas ostudziæ. Mas³o utrzeæ na puch i - ci±gle mieszaj±c - dodawaæ po ³y¿eczce masê jajeczn±. Dla polepszenia aromatu mo¿na wlaæ kilka kropel olejku zapachowego, np. rumowego, arakowego lub waniliowego. Gotowe p³aty ciasta i bezê smarowaæ kremem i u³o¿yæ w tortownicy lub na p³askim talerzu (beza powinna byæ w ¶rodku). Na wierzchu pokryæ kremem, przybraæ "kwiatkami" z marcepanu i kandyzowanych owoców. Do boków tortu przykleiæ ma³e beziki.
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • pajaa1981.pev.pl